Mistä hyvän kuivaruuan tunnistaa?

Posted on

Itselläni on ainakin tälläisiä periaatteita koirien ruuan etsimisessä, ovatko ne apsoluuttisesti oikeita, sitä en tiedä, mutta oman pienimuotoisen tutkimuksen tulos. Korostan, että tämä on vain oma mielipiteeni.

-Liha. Pitää olla selkeästi ilmoitettu mitä lihaa. Onko lihana, jauhona vai millaisena. Liha ilman eläimen nimeä (kananliha tms) on epäilyttävä, mitä lie hiirtä siellä onkaan. Liha ja eläinperäiset tuotteet on yhtä epäilyttävä, ei tiedä mitä minkäeläimen lihaa ja eläinperäiset tuotteet tarkoittavat, että sinne on tungettu myös nokat, jalat ym ei niin ravitsevat jätteet. Lisäksi lihaksi käytettävät lajit voi vaihdella saatavuuden mukaan. Liha pitää olla aina mainittuna ensimmäisenä, ensiksi mainittua on aina eniten tuotteessa. Kun se on muodossa lihajauho, on sen ilmoitettu jo kuivattuna ja silloin sen määrä on suurempi kuin nappuloissa, joissa on ilmoitettu lihanmäärä tuoreesta lihasta (jossa vesi antaa painoa).

-Viljat. Viha-rakkaus suhde. Tarkoitan viljoilla kotimaisia viljoja eli ruis,vehnä, kaura, ohra. Turhia koirille, mutta osa koirista kestää isojakin määriä. Jos lukee vain viljat, voi olla mitä tahansa laadutonta viljaa, esimerkiksi maininta vehnänalkio, kertoo jo parempilaatuisesta osasta. Lisäksi epämääräinen vilja, voi myös vaihdella ruuassa sen mukaan, mitä valmistaja saa halvimmalla.

-Maissi. Täysin turha, ei sula juurikaan koiran elimistössä, koira ei saa tästä mitään. Mutta se on valmistajlle halpa raaka-aine ruokiin.

-Riisi, ehkä sopivin viljoista koirille (niin riisikin on vilja, kuten maissikin niihin usein luetaan). Tämän siedän koirien ruuissa, mutta ilmankin pärjää vallan hyvin.

Edellämainittujen viljojen kanssa pitää olla tarkkana tuoteselosteessa. Vaikka ensimmäisenä lukisi liha, mutta seuraavina lukee riisi, maissi, vehnänalkio, vehnäjauho, tarkoittaa se, että vaikka liha on ensimmäisenä ja sitä on eniten, mutta valtava määrä eri viljoja perässä yhteenlaskettuna, voi ylittää lihan määrän ja nappula on pääosin viljaa.

-Peruna ja bataatti. Näitä ruokia on nyt tullut markkinoille. Melkolailla yhtä hyödyttömiä kuin viljat, mutta jos koiran maha perunan kestää, niin ihan syötäviä ainesosia.

-Soija ja herneet, pavut ym. Nostavat kivasti ruuan proteiinipitoisuutta, mutta koira ei pysty juurikaan hyödyntämään kasviperäistä proteiinia.

-Kasvit. Uusissa barf tyyppisissä nappuloissa on koirien ruuissa mitä ihmeellisimpiä kasveja. Jotain samettikukkauutetta löytyy myös tavisnappuloista. Ei varmasti välttämättä hirmuisen oleellisia koiran ruokavaliossa, joku samettikukka, mutta kasvikset ovat kuitua, joten sikäli ok.

-Öljyt, sama periaate kuin lihoissakin, alkuperä pitää olla tiedossa. Koira ei pysty hyödyntämään niin hyvin kasviperäisiä öljyjä, kuin eläinperäisiä, siksi kannattaa suosia eläinperäisiä tuoteselosteessa.

-Proteiini- ja rasvapitoisuus. Proteiinipitoisuuden pitäisi olla siellä 20% paremmalla puolella ja Rasvan yli 15%. Esimerkiksi pienten koirien ruuassa 28/17 on riittävä, tosin tähän laittaisin itse lisäöljyä turkkiroduille. Mutta kuten aiemmin on sanottua, niin on tärkeää että proteiinin ja rasvan lähde on eläinperäinen.

– Sanomattakin on varmaan selvää kuinka turhia koirille on esimerkiksi väriaineet, lisäaineet ym.

Hinta ei kerro laatua. Olen hätkähdyttävästi löytänyt aikamoista laaduttomuutta ihan eläinlääkärin sekä eläinruokakaupan ns. hyvissä brändi muonissa ja ruokakaupastakin voi löytyä ehdot täyttävää ruokaa.

Moni koira elää epämääräiselläkin nappularuualla, koira on sopeutuvainen otus. Mutta en itsekkään elä halvalla einesmoskalla, joten miksi ei voi koirallekkin tarjota laadukkaampaa ruokaa, etenkin kun sitä saa halvemmalla kuin hienon brändin laadutonta ruokaa.

Tässä esimerkki ei niin hyvästä hinnakkaasta pentukoirien ruuasta:

kuivattu liha, maissi, vehnä, eläinrasva, juurikasmassa, maissiproteiini, soijansiemen, kuivattu kala pellavansiemen, vehnälese, kananmunajauhe, oluthiiva, frukto-oligosakkaridia(0,3%), kalaöljy (DHA lähde), hiivabeetaglugaani, maitohappobakteereja
prot 31,5%
rasva 21%

Silmiin pistää ensin kuivattu liha, joo liha ensimmäisenä mutta mitä elukkaa?? Samoin eläinrasvasta ei kerrota alkuperää. Lihan perässä on monta viljaa on maissi, vehnä, juurikasmassa , maissiproteiini, pellavansiemen, vehnälese… Aikamoinen määrä viljoja. Ja sitten tuo soijansiemen nostamassa näennäisesti proteiinipitoisuutta. Kyllähän tuollakin elää, mutta ei meille kiitos.

Toinen, eläinkaupan pentumuona, jossa puitteet vähän paremmin.

Lampaanliha, riisi, siipikarjan rasva, lohiöljy, luontainen aromi, riisileseet, sokerijuurikasleikkeet, panimohiiva, kananmunat, jukkauute,
prot 38%
rasva 18%

Vähän eri aineita, mutta tiedät mitä eläintä, rasvat eläinperäistä. Viljana riisi.

Sitten vielä yksi hyvinkin laadukas, mutta itseäni on alkanut mietityttää näissä joku, nyt Jekun sairastamisen myötä. Onko proteiinia sitten liikaa vai onko ongelma siinä, että se on valmistettu kypsentämällä vai mikä, kun koira kumminkin on lihansyöjä enemmän kuin sekasyöjä.

Luuton kana*, kanajauho, ruodoton lohi*, kalkkunajauho, sillijauho, peruna, kananrasva (luonnollisesti säilötty tokoferoneilla), bataatti, herne, luuton kalkkuna*, kokonainen kananmuna*, kananmaksa*, ruodoton siika*, ruodoton kuha*, sinimailanen, hernekuitu, ruodoton silli*, merilevä, kurpitsa, sikurinjuuri, porkkana, pinaatti, nauriin naatti, omena, karpalo, mustikka, lakritsijuuri, väinönputken juuri, rohtosarviapila, kehäkukan kukka, fenkoli, piparmintun lehti, kamomilla, voikukka, kynteli, rosmariini
prot 40%
rasva 20%

Sitten voi vielä miettiä, haluaako syöttää atlantin ylirahdattua ruokaa vai saisko lähempänä tuotettua?  Entäs eläintestit, haluaako niitä edes ajatella? Itse olen hyvin kriittinen ajatukselle, että koiranruuantuottaja haluaisi tehdä oikeasti koiralle optimaalista ruokaa kohtuulliseen hintaan. Valmistajienkin pitää tehdä voittoa ja sitä saa tekemällä halvalla ja myymällä kalliimmalla. Näkeehän sen jo ihmisten ruuissa. Etenkin hyvällä brändillä voi myydä vaikka millaista sontaa ja ihmiset ostaa. Ihmisten ruokasuosituksetkin tehdään valtakunnallisesti maatalouden ja teollisuuden menestymistä silmällä pitäen, ei välttämättä niinkään ihmisille optimaalisen ruokavalion mukaan (ja kun miettii, että nekin vaihtelee maakohtaisesti…). Mutta se on jo toinen tarina.

Kyllä koiranruokinnasta saa halutessaan hankalaakin, ehkä ei kannata aina miettiä niin paljon 😀 Se mikä toimii, ei kannata muuttaa, ehjää ei kannata korjata, vaikka ei menisi ihan taiteen sääntöjen mukaan. Mitä tahansa kuivaruokaa kannattaa jatkaa tuoreella ruualla (lihalla, kananmunilla, kermaviilillä. raejuustolla, ruuantähteillä).