Koirien ruokinta mietteitä, kohti luonnonmukaisuutta…

Posted on

Löysin mielenkiintoisia artikkeleita koirien ruokinnasta. Unihan on Liisalla raakaruokinnalla (BARF) ja sen suhteen lueskelin mitä internetin ihmemaa tarjoaa. Perusbarf ohjeethan osaan, onhan meilä koirat ajoittain syöneet raakaruokaa, mutta siinäkin alkaa pikku hiljaa muuntumaan perusopit. Mm. ruokinta tiheydestä löysin mielenkiintoisia artikkeleita, jos nimittäin seurattaisiin koirien villejä serkkuja, susia, dingoja ym, niin luontoäiti ei ruoki niitä pienillä annoksilla kaksi kertaa päivässä tiettyyn kellonlyömään. Koirien tyhjän mahan oksennukset johtuvat siitä, että koiran vatsa on tottunut tuottamaan tiettyyn kellon aikaan mahanestettä (tarkat ruokinta-ajat) ja jos ruokaa ei tulekaan, vahvoista mahahapoista pitää päästä eroon ja koiralla ne tulee oksentamalla.

Artikkelien mukaan koirat myös näkevät jatkuvaa nälkää, kun niitä ruokitaan mini annoksilla useasti päivässä. Koiraeläimelle on luonnollista syödä isoja annoksia kerralla (sudet kaataa saaliin) ja sitten paastota pitkäaika, kunnes saa taas saalista. Koiraeläimet ei  hyydy nälässä, koska silloin ne eivät voisi metsästää, vaan ne ovat virkeämpiä. Niinpä kotikoiriammekin pitäisi ruokkia vain 3-4 kertaa viikossa. Mutta artikkeleissa varoitettiin, ettei tälläistä harvaa ruokintaa saa missään nimessä suorittaa teollisella ruualla vaan kyse on luonnonmukaisesta raa’asta ruuasta. Artikkeleissa oli ohjeita koirien hitaaseen totutukseen harvaan ruokintaan, sillä yhtäkkinen ruuan lisääminen voi johtaa mahalaukun kiertymään. Vatsa ikäänkuin koulutetaan taas ottamaan ison ruuan vastaan, koska vatsalaukku yhtenä lihaksena laiskistuu, kun käytössä on tiheästi pieniä annoksia sisältävä ruoka. Tällä ruokinnalla on merkitystä viikottaisella ruokamäärällä ja koirat saavat kerrankin ahmittua mahansa täyteen. Koirat kuulemma syövät tällä tyylillä vähemmän ja osaavat annostella ruokamääränsä itse.

Huvittavaa on, että olen ajankuluessa syöttänyt jo koiria todella epäsäännöllisesti, koska vauvan kanssa ei pysty olemana niin täsmällinen, enkä muutenkaan ole koskaan ollut mitenkään pedantti tämän asian suhteen. Lisäksi koirat ovat pitäneet puolipaastoja, niin että välillä ollaan jätetty aamuruoka antamatta. Edelliset koirat ruokittiin meillä kerran päivässä, pitäen joskus paastopäiviä ja mm. koirien kerjääminen väheni.

Vaikka kirjoittelen aina näistä koirien ruokintajutuista, niin se johtuu siitä, että asiat kiinnostavat, niitä on mukava tutkia ja pohdiskella. Tämäkään pohdiskelu ei tarkoita sitä, että meillä hypättäisiin ruokavaliosta toiseen koko ajan. Koirat saa nytkin nappulaa ja lisänä mm. barf ruoka pötköjä silloin tällöin.

Täällä nämä Mogens Eliasenin artikkelit

Ruokinta-ajat 

Ruokintatiheys 

Kuntouttaminen

Koiran maha

TÄÄLLÄ lisäksi muita mielenkiintoisia linkkejä koiranruokintaan.


One thought on “Koirien ruokinta mietteitä, kohti luonnonmukaisuutta…

  1. meilläkin koirut oli välillä nappulalla, kun se oli helpompaa. mitään ei viitsi tehdä niin pilkun päälle, mutta aina välillä voi olla tyytyväinen kun jaksaa enemmän panostaa. mutta en siis jaksa potea huonoa omatuntoa, jos jonkun päivän meneekin teollisella nappulalla 😀

    mielenkiintoinen tuo ruoka-aika-asia. ja itekin miettinyt tuota tyhjän mahan oksentamista..

Comments are closed.