Ruokamietteitä

Posted on

Juoksun alettua Ilo ei ole syönyt oikeastaan mitään, muutamaa nappulaa lukuun ottamatta. Ilmeisesti johtuu juoksusta, mutta silti se mietityttää. Olenkin päässäni pohtinut noita koiran ruokia yleisesti. Pupuhan on nyt syönyt Nutron aikuisten koirien ruokaa, Ilo saanut myös tätä satunnaisesti, kun nurmikolle olen etsittäväksi nappuloita heitellyt. Lisänä Pupu on saanut Ilon Royal caninin jämiä (chihu ja yorkki ruoka) sekä royal caninin poodle ruokaa. Ilo on syönyt Natural menuuta. Olen yrittänyt mietiskellä Pupulle jotain muuta ruokaa, kun tuo Nutro tulee aika lailla läpi, koira kakkaa paljon ja usean kerran päivässä.

Olen selannut lukuisia koiranruoka sivustoja ja aina vaan saa lukea samaa hehkutusta ruuan erinomaisuudesta. Minulle on joskus opetettu, että ensimmäinen sana pitäisi olla liha, vähän huonompi on lihajauho. Royal caninin ruuat alkavat sanalla maissi ja silti sitä pidetään laadukkaana ruokana ja kallistakin se on. Miten se voi olla laadukas, jos markettien ruuat ei ole kun ne alkaa myös viljalla? Voihan olla että markettiruuissa on kaikenkaikkiaan huonompaa maissia käytössä, mutta mene ja tiedä sitten. Selasin tänään ruokakaupan ruuat ja pahimmissa (?) luettelo alkoi sanoilla vilja, liha ja eläinperäiset tuotteet, kasviperäiset tuotteet. Aika epämääräistä sanoisin. Löysin kaksi ruokaa, jotka yltivät selvästi, ainakin tuoteselostellaan, eläinkaupanruokien tasolle. Hauhaussa näytti olevan aika tavalla kaikki kohdallaan sekä joku punainen pussi One-ruokaa. Niissä ensimmäinen raaka-aine oli liha, eikä pussissa ollut muitakaan epämäärisyyksiä.

Mutta jokuhan noita halpoja markettiruokiakin ostaa, koska ei niitä muuten olisi säkki tolkulla hyllyssä. Ja tiedän koiria, jotka on ikänsä pysyneet niillä kunnossakin. Onko nuo koirat poikkeus? Miten ne eroaa meidän mopeista? Menisikö minun koirani pilalle, jos ne söisivät edullista markettiruokaa, kalliin eläinkaupan muonan sijaan, etenkin kun osassa on ok tuoteselosteetkin? Mietinkö asioita liikaa ja teen niistä siten liian vaikeita?

Sen lisäksi, etten pysty jotenkin markettiruokia ostamaan, minua epäilyttää myös useat eläinkaupan merkit. Eräästä jenkkimerkistä olen kuullut, että täällä myytäisiin hirmu hintaan ja olisi jenkeissä tavallisen mopen markettimuonaa. Tiedä sitten. Osassa eläinkaupan muonistakin on epämääräisiä tuoteselosteita ja monissa on vehnää, jota en pidä jotenkin laadukkaaseen ruokaan kuuluvana (halvempiin kylläkin). En osaa ostaa kuin muutamaa ”laadukkaaksi” olettamaani ruokamerkkiä. Jotenkin uskallus ei meinaa riittää esim. Nutra Nuggetsiin, Pro pacciin, Masteryyn, Profilumiin ym uudempiin merkkeihin. Varmaan noillakin koira elää hyvin…

Takaraivossani nimittin on ajatus, että mitä jos Ilo tykkäisikin ruokakaupan ruuista ja popsisi niitä hirmuhimolla? 😀 Eläinkaupan ruuan ravintoarvo kun on pyöreä nolla, kun se ei mene alas. EIkä mennyt koirapuurokaan, oli saada sätkyn, että mitä ihmettä siellä kupissa on, kun sitä tarjosin joskus. Olen niin koiranruokafirmojen aivopesemä, etten pystynyt ostamaan vaan jotain myydyintä merkkiä olevaa säkkiä ruokakaupasta. Ostin pienen pussin Hauhau lammas-riisiä, koska sen sisältö näytti järkevältä (Valmistusaineet: Lampaanlihajauho (väh. 20%), riisi, maissi, kananrasva, hiiva, vitamiinit ja mineraalit.Ravintosisältö:Proteiini 23 %, asva 10,0 %, kuitu 2,5 %, tuhka 7,5 %, kosteus 10 %, A-vitamiini 15 000 IU, D3-vitamiini 1500 IU, E-vitamiini 130 mg, kupari 15 mg, kalsiumi 1,6 %, fosfori 1,2 %.). No Laitoin muutaman nappulan normiruuan mukaan ja kumpaankaan koiraan tuo ei ainakaan tehnyt mitään erityistä vaikutusta, Ilo tosin ei syönyt omaakaan ruokaansa muutenkaan. Kai se kohta alkaa syödä, on jo paastonnnut pari päivää… Mutta syödään tuo pikkupussi nyt tuon Nutron ja Natural menuun rinnalla. Olis varmaan pitänyt ostaa se Friskies tai pedigree pussi sille ja katsoa kuinka käy 😀 No jos ei kumminkaan…

Tänään on Pupun pesu ja sain Jaanalta ison Vivog-föönin lainaan. Huomenna sitten lähtee pyllykarvat, kun viedään Pupu kasvattalle trimmattavaksi.