Allergiaa

Posted on

Ilon allergiatestit tuli ja oli aika musertavaa luettavaa, vaikkakin, paljon jäi vielä testin ulkopuolellekkin. Ruoka-aineiden kanssa on monet sanoneet, ettei ruoka-aineiden osalta ole niin tarkkoja , kuin muissa esim. kasveissa, mutta Ilolla nuo osuu aika yksiin sen syömien ruokien kanssa. No koira ja emäntä samanlaisia, superallergikkoja 😀 . No eipä naurata juurikaan.

Tässä lista sopimattomien ja rajatapausten osalta:

HEINÄT:
Nata
Rölli (rajatapaus)
Raiheinä
Karvamesiheinä
Koiraheinä

KASVIT:
Jauhosavikka (rajatapaus)
Nokkonen
Pujo
Puna-apila
Voikukka

PUUT:
Koivu
Leppä
Jalava
Tammi (rajatapaus)
Pyökki

SIENET:
Aspergillus
Cladosporium (rajatapaus)
Heinän homeet
Stemphyllium
Fusarium

PÖLY:
Pölypunkki (d.farinae)
Varastopunkki (Lepido) (rajatapaus)
Varastopunkki (Tyrophagus)

RUUAT:
Kana
Sika
Maissi
Kaura (rajatapaus)
Peruna
Merilevä
Tomaatti
Herne

Onneksi negatiivisiksi jäivät mm. ihminen ja koiran epiteelit, hyttyset jne. Mutta ei tuo varastopunkki allergia mikään hyvä juttu ole. Se sulkee ruokinnasta pois täysin kuivamuonat, ne kun sisältävät varastopunkkia. Olen kuullut, että myös kaikki viljat, sisältäisivät tuota varastopunkkia. Nyt pitää miettiä tarkoin mitä muutamaa ruoka-ainetta lähtee koiralle kokeilemaan. Itsellä on mielessä kala ja joku sille kaveriksi… Mutta sitä ennen pitäisi selvitellä onko koirilla ristireagointia esim. lehtipuusiitepölyn ja omenan ja porkkanan välillä kuten ihmisillä. Tai että esim. kana-allergia pois sulkisi munan ja muut siivekkäät… Näin siis on usein multiallergisilla ihmisillä, kuten minulla.

Vähän harmittaa, että olen syöttänyt Ilolle juuri possua, jolle se on hyvin allerginen, ei ihmekkään, että koira laihtui ja laihtui, kun ruoka-aineet ei imeytyneet. Mutta ei sille voinut mitään kun ei tiennyt. Koska pakastin oli täynnä possusapuskaa, tultiin kaupan kautta kotiin, josta nappasin nyt hätävaraksi seitifilettä Ilon evääksi nyt täksi ja huomiseksi päiväksi, että ehdin selvitellä tätä soppaa enemmän.

Hoitona on nyt vain ruokien välttäminen ja kortisonikuurit, jos iho pahenee.Tämän eläinlääkärin mukaan ihmisten antihistamiinit ei auta ja koirille tarkoitetut on törkyhintaisia…  Osa koirista käyttää kumminkin antihistamiineja, joten varmaan etsitään toista lääkäriäkin, jos oireet taas paukkaa päälle…


One thought on “Allergiaa

  1. Voi Ilo raukkaa.. kauheaa kun on noin monelle jutulle allerginen, ei varmasti tule olemaan helppoa. Mun koiran allergiat käytiin tutkimassa Helsingissä. Huokasin helpotuksesta kun ei ollut kuin muutamille heinille allerginen. Toivottavasti löydät sopivat ruuat Ilolle! 🙂

Comments are closed.