Raakaa…

Posted on

Vajaa 3 vuotta sitten lopetin koko koiraporukan barffauksen ja siirryimme nappulaan ja osa raakaruokintaan, koska vauva oli tulossa, enkä jaksanut puljaa raa’an kanssa. Blogiinkin kirjoitin, että palaamme barffiin heti kun taas jaksan. Kauan siihen sitten meni, mutta nyt päätin ottaa askeleen raakaruokintaan. Sysäys tähän on ollut tämän kevään koirien pienet sairastelut, on ollut korvissa hiivaa, silmätulehduksia ja mahojen kanssa kremppaa ja hilseilyä sekä kutinaa. Naomihan söikin jo nyt aikalailla raakaa, mutta nyt sitten loputkin siirtyvät raakaruuan maailmaan. Naomi ja Pupu koiristamme barffasivat hyvällä menestyksellä aiemmin pitkän aikaa ja voivat silloin todella hyvin.

Barffin, tai itse puhun mieluummin raakaruokinnan, perusteet on hallussa, mutta päivitin niitä ajantasalle (raakaruokinnasta siksi, koska barffaus on toisille kuin ääriliike, jossa on vain yksi ja oikea tapa, minä tykkään mennä siten mikä näyttää koiralle sopivan parhaiten) Tuttavapiirissä on onneksi useampi raakaruokkija ja hyviä neuvoja sain. Itse en nojaa ruokavaliossa niin kovin luihin, vaikka ne toki ruokavalioon kuuluukin, mutta koira on lihansyöjä, liha ja rasvat on ravinnon perusta, sitä ryyditetään sitten luulla ja kasviksilla. Lisäksi tarvitaan lisäöljyjä (kala pääasiassa), koirien maitohappobakteeria etenkin näille hiivailijoille ja Naomille suositeltiin ubikinon-lisäravinnetta, joten sitä Naomi saa kokeilla myös.

Odotan kauhulla taas miten Pupu alkaa virkistymään. Aina raakaa saadessaan tuossa koirassa huomaa eron, se saa 100% lisää energiaa. Ilmeisesti nappularuoka kumminkin aiheuttaa pientä vaivaa mahaan, joten kun vaiva poistuu, niin koira lentää 😀 Alkuun päätin kokeilla kuukauden ja sitten miettiä miten siitä jatketaan. Alku mennään myös aikalailla kaupoista saatavilla valmisraaka ruuilla (Musch).

Pupun ruokamäärä keikkuu 400g-500g välillä, Hupin 200g-300g välillä, Naomi ja Jekku 150g per nenu. Eli keskimäärin meillä menee kilo päivässä. Koirat syö edelleen kerran päivässä. Käytössä on Muschin kana-ateria (jossa vähän luuta), sika-ateria, liha-ateria, lohi-ateria, näitä voi käyttää sellaisenaan.
Luuna on käytössä liha-luuateria sekä luumurske, näitä ei anneta yksinään, vaan puolet annoksesta on luutonta liha-ateriaa (liha+kasvis), sillä Pupu ei ainakaan ennen kestänyt isoja luumääriä, enkä pidä muutenkaan niin tarpeellisena isoja luumääriä. Luunmääräksi suositellaan nykyään kaikkea 20%-70% väliltä, itse kallistun tuonne alle 50% määriin. Kanansiipiä ja naudanrustoluuta on myös pakastimessa, mutta niitä syödään satunnaisesti hampaita auttamaan.

Pullovatsa Naomi. Kuukausi ollaan Naomia laihduteltu, eikä juuri mitään muutosta!