Koulutusluento

Posted on

Kävin tänään koulutusluennolla, joka liittyi tuohon Rally-toko kurssiin. Hauskasti sitä huomasi tippuneensa hieman kehityksen kelkasta, koirille kun ei ole opetettu kosketuskeppejä tai mattoja, kun en ole tajunnut niiden ideaa ollenkaan. Luento oli mielenkiintoinen, tulipahan päivitettyä nykyisille koulutusmetodeille, pääosin shapingiin, jota tuo naksutuskin on. Muutamia isompia virheitä huomasin mitä on tullut tehtyä:

-Ohjaan koiraa namilla, vaikka pitäisi odottaa koiralta toivottua toimintaa. Koiran pitää tarjota mitä halutaan. Jos halutaan koiralta kaksi jalkaa laatikkoon, ensin palkitaan laatikon katsomisesta kun se toimii, odotetaan että koira tarjoaa laatikkoa kohti menemistä, kun se toimii vaaditaan taas yksi pykälä enempi. Koira joka hoksaa tuon tarjoamisidean, oppii hyvin nopeasti hakemaan onko se tämä mitä etsit. Kun koira tarjoaa aina toimintoa, siihen liitetään vasta sitten sana.

-Vaadin liikaa eri asioita samalla koulutuskerralla. Koiran pitäisi heiluttaa häntää, seistä kauniisti ja pysyä paikallaan oikeassa asennossa… Ei onnistu, eka haetaan seisominen, sitten pikku hiljaa parempaa asentoa, kumminkin niin, että vahvistustiheys säilyy.

-Tarpeeksi tiheä palkitseminen. Opetusvaiheessa toiminnasta palkitaan noin 5sek välein. Eli oikeastaan jatkuvasti, jos väli on pidempi, on hypätty hakemaan jo liian vaikeaa.

-Sitä saa mitä vahvistaa… Eli jos älähdät koiralle joka ryntää haukkumaan ovikelloa, se saa positiivisen vahvistuksen… Ennemmin pitää opettaa, että ovikello on merkkiääni istumiseen tms 😀 (Tää on NIIIIIIN vaikeaa)

-Negatiivinen rankaisu pahentaa ongelmakäyttäymistä, koska se saa koiran lukkoon ja stressaantumaan joka lisää ongelmakäyttäytymistä.

Huoh, vähän hirvittää mitä tuleman pitää kun Pupun tuonne vie, kun tiedän nyppiväni hihnasta, joka on juuri sitä negatiivistä rankaisua joka ei johda mihinkään. Se tulee jostain selkärangasta, kun on 80-luvulla oppinsa saanut, jolloin tuo oli ihan suositeltavaa. Pitää aktiivissesti opetella vanhoista käyttäymismalleista pois. Silti jännityksellä odotan, aina voi oppia uutta 🙂


Pieni innokas Pupu silloin joskus 7kk iässä 🙂