Pupun tilannekatsaus

Posted on

Noniin, nyt hieman viisaampina taas tai oikeastaan ei. Pupu vietti tiistaina maailman parhaan päivänsä eläinklinikka Animagissa (Pupu ei parempaa paikkaa mailmassa tiedä, kuin eläinlääkäri ja nyt hän sai viettää siellä koko työpäiväni testattavana ja hurmaamassa klinikan väen). Pupulta otettiin addisontestit ja lisäksi varmuudeksi verikokeita mm. maksa ja munuaiskokeita. Pupulla todettiin tuolloin myös silmätulehdus ja korvassa oli roihahtanut hiiva, joten ruoka lähti muutokseen.
Tänään saatiin tulokset ja plaah… Koirassa ei ole oikeastaan vikaa. Addisntestissä joku oli hieman matala, mutta ei tarpeeksi, että koiralla olisi selkeä addisonintauti. Toki siellä on hitunen sitä kortisoniakin sotkemassa kropassa tulosta, mutta jos olisi paha addisoni, se olisi näkynyt heti.
Tällä hetkellä tila on vakaa. Koira ei ole oma itsensä, mutta paljon parempi kuin pahimpina hetkinä, jolloin pelkäsin, että kohta kuolee koko koira käsiin. Aamuisin Pupu saattaa olla jopa virkeä ja piinata toisia entiseen tapaan leikkimään pihamaalla, mutta iltapäivät on menneet rauhallisemmissa merkeissä istuen terassilla tms. Ruuaksi Pupu saa nyt vain pelkkää seitiä. Yritetään nollata vatsan ja suoliston tilannetta. Lääkityksenä menee nyt silmätippa, korvatippa ja Antepsin vatsansuojalääke. Antepsin menee nyt ainakin kuukauden, ehkä loppuelämän, jos närästys meinaa palata.
Nyt annetaan ajan kulua ja katsotaan mihin suuntaan koiran tila lähtee. Jos pysyy tälläisenä, ei niin hyvänä, muttei huononakaan voi parin kuukauden päästä ottaa kilpparit ja addisonin uudestaan. Jos pahenee, niin pikavauhtia takaisin lääkäriin. Jos paranee, niin hyvä. Syytä tälle voimakkaalle oireilulle ei ainakaan vielä saatu, saattoi olla monen tekijän summa.

Tässä vielä kaikki kertauksena:

14.1 Pupua närästää, yritämme helpottaa kotikonstein. Koira yskii öisin ja etsii maanisesti jotain syötävää, vaatteita, omia karvojaan, mitä vaan. Ruokinta muutetaan eläinlääkärin ruokaan 2krt päivässä.
19.1 Närästys pahenee, lähdemme lääkäriin. Koira saa vahvempaa närästyslääkettä. Jatketaan nappulalla.
21.1 Pupu oksentaa verta, pikaisesti takaisin lääkäriin. Koira ultrataan, röntgenkuvataan, vierasesineitä ei löydy. Verioksennukset johtui vahvemmasta mahalääkkeestä. Mutta sivulöydöksenä löytyy keuhkoista verkkokuviota, eli Krooninen Bronkiitti. Koira saa 5 pv matokuurin keuhkomadon varalta ja seuraamme tarvitaanko muuta lääkitystä.
24.1 Koira edelleen levoton ja yskivä. Koira saa kortisonin ja 2 vk antibioottikuurin.
27.1 Koira aavistuksen ehkä parempi, kaulan painaminen ei enää aiheuta köhimistä.
14.2 Koira ei yski, kävelee lenkinllä kohtuullisesti, mutta ei ole oma itsensä. Vieraiden käydessä koira vain makaa.
17.2 Pupu vähän parempi, jaksoi leikkiä muiden koirien kanssa auringossa.
26.2 Koiran olo taas heikompi, kävelee lenkillä hyvin huonosti. Muutenkin nukkuu ja makaa paljon.
27.2 Pupu vietiin Animagiin perehtyneemmälle lääkärille. Kuvien perusteella keuhkot eivät olleetkaan niin pahat kuin alun alkaen luultiin. Kunnossa ne ei ole, mutta ei vielä tarvita niihin kortisonia. Yskiminen enemmin närästystä. Turvoksissa. Verikokeita, rasvainen veri, kaliumissa ja suolassa jotain häikkää. Selkä jumissa. Eläinlääkäri suosittelee kypsää kotiruokaa. Kortisonia aletaan purkamaan pikku hiljaa. Koira makoilee eläinlääkärin tiskin vieressä maksaessa, ennen kuulumatonta…
6.3 Verikoetulokset tuli, ei kushingia, ei kilpirauhasen vajaatoimintaa. Addison mahdollinen. Selkään akupunktiota. Edelleen turvoksissa. Vaihdetaan NEUP ruokaan.
10.3 Olo ei ole kohentunut. Pupu viettää päivän eläinlääkäriasemalla kokeissa. Anemia hävinnyt, hematokriitit ok. Veri edelleen rasvaista. Tehdään addisontesti ja samalla muita verikokeita. Antepsin 2krt päivässä. Korvassa hiivaa ja silmässä tulehdus, niihin lääkkeet. Ruoka pitää vaihtaa, Pupu alkaa syödä pelkkää seitiä aluksi.
13.3 Lekuri soittaa, ei selkeää addisonintautia, mutta ei voida ihan pois sulkeakaan vielä (kortisonin jäämiä kehossa). Muut veriarvot ok. Koiran vointi vakaa, ei erityisen huono, mutta ei vielä kunnossakaan. Aamupäivät parempi. Suunnitelmana jäädä seuraamaan, uusitaan kilppari ja addison jonkun ajan päästä tarvittaessa tai olon huonontuessa, jatketaan Antepsinia ja suppeaa ruokavaliota.