Xylitolin vaarat ja kummallista yskimistä

Posted on

Mekin pääsimme kokemaan kauhu hetkiä xylitolin kanssa, sehän on myrkkyä koirille. Xylitol laskee koiran verensokeria ja pahimmillaan aiheuttaa maksavaurioita ja jopa kuoleman. Luonnekuvauksesta palatessamme lattialta löytyi kassin pohjalta kaivettu Läkerol lakritsirasia, jossa oli ollut yli puolet, nyt siis paketti silppuna lattialla. Pikainen miettiminen kuka on syyllinen, kaikki olivat elossa ja ihan ok vointisia. Vain kaksi koirista on aiemmin osoittaneet ahnetta taipumustaan varasteluun. Naomi ei vooinut olla syyllinen, se olisi jo kuollut. Jekku ei moisista ruuista välitä, joten syylliset oli urpo ja turpo, Hupi ja Pupu. Pikainen soitti Viikin eläinklinikalle, jossa puhelimeen vastannut lääkärioppilas nopeasti laski paljonko oli mennyt ja onko vaaraksi. No olihan se liikaa molemmille, 9 kiloiselle ceskylle sekä 18 kiloiselle Pupulle. Koska koirien vointi oli ok, ei ollut pikaista hätää, molempia yritettävä oksettaa suolalla ja jos vointi heikkenee, niin välittömästi eläinlääkäriin. Vaikka en tiennyt oliko syömisestä tunti vai viisi tuntia, päätin oksennuttaa koirat. En ole koskaan saanut onnistumaan suola oksetuksia koirilla, yrittää sai kuulemma vain kerran, useammasta yrityksestä voi seurata sitten suolamyrkytys. Vedestä ja merisuolasta pallot, koirat pesuhuoneeseen ja suola kitaan. Hetken ne maiskutteli ja mietin, että sinne meni eikä mitään hyötyä, mutta sitten alkoi molemmat oksentaa. Hupilta tuli pelkkää limaa ja muutama ruoho, mutta Pupu, se oksensi voimakkaasti lakritsille haisevaa oksennusta. Ja mitäs sieltä lisäksi tuli… SUKKA! Eli syyllinen oli löytynyt, huokasin helpotuksesta, Pupulla on isompi massa selvitä myrkytyksestä. Pupua piti ruokkia puolen tunnin välein, jotta verensokeri pysyisi tasaisena, Pupua tämä järjestely ei lainkaan haitannut 😀 . Pupu oli illan ehkä hitusen väsyneempi mutta mitään muita oireita ei tullut. Ja aamullakin odotti 4 pirteää koiraa lenkille.

Viikistä oli suositellut myöhemmin käydä kontrolloimassa maksa-arvot ja ne käytiin eilen ottamassa. Maksa-arvot oli täysin normaalit, eli me onneksi selvisimme pelkällä säikähdyksellä.

Xylitoli episodin jälkeen Pupu on alkanut yskimään riehuessa ja yli-innostuessaan. Koira yskähtää muutaman kerran ja yökkää. Tätä kysyin eläinlääkäriltä samalla.Kennelyskää tai flussaa ei ollut, sydän ja keuhkon äänissä ei mitään outoa. Ainoaksi jäi epäilys, että xylitol oli ärsyttänyt vatsaa ja aiheuttaa närästystä, joka innostuessa pahenee ja aiheuttaa oireitta. Hoitona kokeiluna nyt Pepsid 10mg, 30-60min ennen ruokaa eli närästyslääkettä, kahden viikon ajan. Jos ei auta niin tutkitaan lisää, nyt on kumminkin ollut hännässä kasvainta ja sen leikkausta, xylitol rasitteena.
Mystisenä tähän juttuun on, että Pupun siskolla, on samoja oireita ollut viime aikoina… Ja edesmenneen Pilveni siskolla oli ruokatorvenlaajentuma alkanut samoilla oireilla. No seurailemme kakomista ja jatketaan tutkimuksia jos tarpeen.

DSC_3181

Pupu lääkärissä