Laumadynamiikkaa

Posted on

Olin tänään potilaan kanssa kotona, joten ehdin kuvailemaan aamulla koiria. Isot tytöt tänään leikki mutaisella pihalla, mutta harjakoiria ei saanut märälle nurmikolle millään. Ne päättivätkin leikkiä keskenään kuivalla terassilla, eikä siihen leikkiin huolittu isoja koiria mukaan. Itseasiassa estin isoja tunkemasta mukaan, koska harjakoirilla oli niin kivat leikit. No isot kyllästy odottamaan ja menivät jatkamaan omia painejaan.

On jännä miten paljon Naomi alistaa Iloa leikkiessä. Häntä tiukkana Naomi hyökkäilee Ilon kimppuun. Unilla ja Pupulle Naomi on täysin viileä, ei rähähdä ennenkuin on pakko. Usein muut kyllästyvät jo ennenkuin pitää näyttää taivaan merkit. Pientä jännitettä on ollut silloin tällöin havaittavissa nyt Pupun juoksun aikaan. Jos vain osa on päässyt mukaan, on Pupu muiden tultua käynyt töykkimässä ja pitänyt häntäänsä korkealla. Koiralaumassahan johtajuus ei ole vakio, vaan asiat aina hoitaa se joka parhaiten taitaa. Eli paras saalistaja saalistaa ja joku muu on hyvä jossain muussa, johtajankaan ei tarvitse olla monitaituri. No meillä ei hyväksytä minkäänlaisia isottelu elkeitä turhanpäiten, vaan puutun niihin välittömästi. Tämä ihan siksi, että koirat ei koskaan pääse edes siihen tilanteeseen, että tappelisivat tai edes eivät opi sitä käyttäytymismallia, että muita saa kurmottaa. Ruokaansa tai omaa rauhaa saa koira toki puollustaa.

En ole ollenkaan varma lauman sisäisestä arvojärjestyksestä, mutta molemmat rodutkin on kyllä semmoisia, ettei niitä turhaan puristele keskinäiset välit. Ilmeisesti Naomilla on jonkunlainen erityisasema, koska esimerkiksi Uni härkkii kyllä Iloa, mutta koskee aniharvoin Naomiin. Toisaalta Naomi kääriytyy hyvin usein Pupun kainaloon, kuten nytkin. Uni on lauman alin, Ilonkaan ruokakupille Unilla ei ole mitään asiaa tai pieni peto iskee kiinni. Hyvää harjoitusta laumajärjestykseen superahneelle koiralle, joka tyhjentäisi kaikkien kupit, jos ne antaisivat periksi.
Ihmiselle nyt on oikeestaan ihan sama missä järjestyksessä koiralauman sisäinen järjestys menee, koska ihminen johtajana päättää kuka saa hellyyttä ja milloin ja kunhan lauman sisällä on rauhallista.

dsc_3867.JPG
Musta on kasvanut iso tyttö!

dsc_3884.JPG
Joku aika sitten Uni oli paljon pienempi tässäkin tilanteeessa…

dsc_3979.JPG
Minne Pupu on hävinnyt!?? Enää ei näy korkeaa niskakarvaakaan Unin takaa…

dsc_3982-1.JPG

dsc_3887.JPG
Suorastaan kaunokainen.

dsc_3873.JPG
Harvoin Pupusta saa näin kauniita pääkuvia.

dsc_3906.JPG

dsc_3914.JPG
Hippulat vinkuen menoa.

dsc_3949.JPG
Saaliin pysäytys…

dsc_3946.JPG
…ja kaato.

dsc_3959.JPG
Kaunokainen.


One thought on “Laumadynamiikkaa

  1. Mielettömän kaunis kuva Naomista tuo viimeinen. Voi kun korvat olis noin pystyssä sunnuntainakin…

Comments are closed.