Askel barffimpaan

Posted on

Hiivailut sen kuin jatkuivat ja iski jo Iloonkin, taas. Otin nyt viljatkin sitten pois ja siirryimme astetta barffimpaan suuntaan. Luonnonmukainen ruokinta ja barf vetää minua kummasti puoleensa, Pilvihän aikanaan ruokittiin näin ja se voi tavattoman hyvin. Sen viljayliherkkyyskin ”parani” barf ruualla ja koira kesti hyvin viljaa ja vaikka koiran purkkiruuan syöttämisen. Minun piti vain nyt päivittää barf tietouteni tämän päivän tasolle, kolmenvuoden takaisista.

Barffin kanssa pitää tietää mitä tekee, vähän niinkuin kotiruuankin kanssa, mutta perusperiaatteet on helppo oppia. Ruuan perusta on että kaikki annetaan raakana, niin liha, luut kuin kasvikset. Pääruokana on lihaisat luut, monet käyttää kanansiipiä ja kauloja. Toisena ruuan osana on kasvis-lihasoseet. Lisänä sitten mahdollisia vitamiineja ja öljyjä. Kaikki luut annetaan raakana. Oli vaikea oppia aluksi, antamaan esimerkiksi kanan- ja sianluita, kun aina oli opetettu niiden vaarallisuudesta, että menevät säröille. Oli opittava ja luotettava, että sudet ja ketut, saati kissat ei perkaa syömisiään ja jätä luita ja rustoja syömättä. Raa’at luut on joustavia ja ne sulaa lähes täydellisesti koiran vatsassa. Kypsennettyjä kananluita EI SAA KOSKAAN antaa koiralle, ne hajoavat teräviksi ja aiheuttavat pahaa jälkeä vatsassa. Kasvissoseet olen tehnyt nyt itse ja niissä on ollut tämmösiä. Ja huom. kasvissoseeseenkin kaikki tulee raakana, mutta soseutettuna. Itse teen soseen lihamyllyllä.

1500g kesäkurpitsaa
500g parsakaalia
500g amerikansalaattia
1dl puolukkaa

Määriä ja suhteita olen opiskellut ja ylös kirjannut viimepäivät, jotta tiedän mitä menee alas. Lisänä olen ostanut Murre-Mixin valmiita kana-kasvis barf ruokia, joissa on kaikki tarvittava valmiina. Ne on niille heikoille päiville, jolloin ei jaksaisi vääntää vaikka sosetta, sekä monipuolistamaan ruokavaliota.

Yksi takaiskukin tämän suhteen koettiin. Olen allerginen itse kananmunalle ja sitä kautta myös broilerille (sama otus). Jäisiä broilerin siipiä erotellessa pussiin, sain käsiini allergisen reaktion, joka ei toennut kuin lääkkeillä. Kumihanskoja yleensä käytänkin jos sopimattomia ruokia käsittelen, mutta varmuuden vuoksi ostelen varmaan muiden otusten luita ja kana saadaan noista valmispötköistä. Piti vaan setviä, mitkä on niin pieniä luita, että myös Ilo ja Naomi pystyvät niitä syömään. Possun kylkiluutikut ja kylkirustot sopivat myös pikkuisille suille.

Mitäs koirat sitten tykkäsivät. Aamulla liha-kasvisose meni muitta mukinoitta jokaisella alas, Nutrolinilla ryyditettynä.Illalla tarjolla oli sitten luuateria Jokaiselle levitin normaalille kupin paikalle pyyheliinan. Aloitin Naomista, koska ekoilla kerroilla pitää tarkkailla, ettei koira hotase luita kokonaisina, etenkin meilläkin on noita superahneita (mustia) koiria. Naomi katsoi ensin, että missäs hemmetissä mun kuppi on ??!? Ja mikä ihmeen kökön sä tohon laitoit??!? Nopeasti Naomi älysin kökön olevan ruokaa ja iski kiinni. Joutui myös tajuamaan, että piruvie, sitä pitääkin pureskella kunnolla, että sen saa syötyä. Naomi pysyi hienosti pyyhkeen päällä. Seuraavaksi oli Ilo. Ilolla pidin kiinni toisesta päästä ja kun varmistuin, että Ilo ei niele palasta kokonaisena, niin pystyin päästämään irti. Pupu söi luut kuin vanha tekijä, rauhassa pureksien. Unilla pidin myös luusta kiinni, mutta sekään ei ihme kyllä aikonut niellä neljää kanansiipeänsä kokonaisena vaan pureskeli ne kaikessa rauhassa, mikä on aivan ihme tuolta koiralta.

Mikäli tämä ei nyt auta hiivailuihin, ei auta kuin etsiä joku hypoallergianappula tms mikä sopisi… Mutta olen toiveikas tämän suhteen. Eroa tässä tuohon aloittamaani puuro-raakaliha ruokavalioon, ei ole kuin että kaikki tulee nyt raakana ja vilja on vain jätetty pois.

Tässä vielä BARF-linkkejä, jos joku haluaa tutustua tarkemmin:

Flagstones Kennelin Raakaruokinta ohjeet (kasvattaa mm. kiinanharjakoiria)

Barffi.net (Tamperelainen barf ruokakauppa)

Murren murkina (valmisruokia ja tietoa)

Zayora’s sivut koiran ruokinnasta

dsc_7440.JPG
Superahneet, mustat koirat jouluna.


One thought on “Askel barffimpaan

  1. Hei, luen kuulumisianne aina aika ajoin ja on pakko antaa positiivista palautetta; olet aivan ihanan touhukas ja aikaansaava neljän koiran kanssa! Kuvat ovat upeita katsottavaa ja kaikesta vaistoaa, että koirilla on tosi hyvä olla. Meillä kaksi pientä terrieriä – aivan eri maata kuin isot villat, mutta jotain yhtäläisyyttä löytyy harjiksien kanssa. : )

Comments are closed.